Chapter 6 life processes Class 10 science mcqs – 1

Chapter 6 Life Processes Mcqs – 1

Life Processes mcqs – Here are important mcqs of Class 10 Science chapter 6 Life Processes. Students can prepare their term 1 exam 2021-22.

All the questions are important for the students. All questions have been prepared for the best preparation by our expert team. Objective type questions are the part of the term 1 board exam 2021-22.

CBSE introduced the new pattern for board examination for the session of 2021-22. Term 1 exam of MCQ questions. And term 2 exam of subjective exams.

Class 10 – Chapter 6 Science

Life Processes

Quiz -1 (1- Mark Questions)

(1) Which of the following are energy foods?

(a) Carbohydrates and Fats                                  (b) Proteins and mineral salts

(c) Vitamins and minerals                                     (d) Water and Roughage

Answer (a) Carbohydrates and Fats

(2) The roots of the plants absorb water from the soil through the process of ?

(a) Diffusion                                      (b) Transpiration

(c) Osmosis                                       (d) None of These

Answer (c) Osmosis

(3) Chemical formula of Glucose –

(a) C₆H₁₂O₆                                          (b) C₁₂H₂₂O₁₁

(c) CH₄                                                   (d) C₂H₅

Answer (a) C₆H₁₂O₆

(4) Respiration is the type of reaction-

(a) Endothermic Reaction                            (b) Exothermic Reaction

(c) Displacement Reaction                           (d) None of these

Answer (b) Exothermic Reaction

(5) The site of Photosynthesis in the cells of a leaf is-

(a) Chloroplast                                                 (b) Mitochondria

(c) Cytoplasm                                                   (d) None of these

Answer (a) Chloroplast

(6) Glucose is converted into Pyruvate in which part of cell ?

(a) Cytoplasm                                                   (b) Mitochondria

(c) Nucleus                                                         (d) None of these

Answer (a) Cytoplasm

(7) The breakdown of pyruvate to give carbon dioxide, water and energy takes place in ?

(a) Cytoplasm                                               (b) Mitochondria

(c) Nucleus                                                     (d) Chloroplast

Ans. (b) Mitochondria

(8) The autotrophic mode of nutrition requires –

(a) CO₂                                                          (b) Water and Sunlight

(c) Chlorophyll                                          (d) All of these

Ans. (d) All of these

(9) The movement of food from mouth to the stomach is called –

(a) Peristaltic Movement                                (b) Diffusion

(c) Digestion                                                         (d) Osmosys

Ans. (a) Peristaltic Movement

(10) Within Lungs passage divides into smaller and smaller tubes which terminate in balloon like structure which is called ?

(a) Diaphragm                                    (b) Alveoli

(c) Bronchi                                           (d) None of these

Ans. (b) Alveoli

Class 10 Important questions

(11) Which of the following events in the mouth cavity will be affected if salivary amylase is lacking in the saliva?

(a) Starch breaking down into sugars

(b) Proteins breaking down into amino acids.

(c) Absorption of vitamins

(d) Fats breaking down into fatty acids and Glycerol.

Ans (a) Starch breaking down into sugars.

(12) Which region of the alimentary canal absorbs the digested food ?

(a) Stomach                                           (b) Small intestine

(c) Large intestine                                (d) None of These

Ans – (b) Small intestine

(13) The contraction and expansion movement of the walls of the food pipe is called –

(a) Translocation                                  (b) Transpiration

(c) Peristaltic movement                  (d) Digestion

Ans – (c) Peristaltic movement

(14) When a few drops of iodine solution are added to rice water, the solution turns blue- black in colour. This indicates that rice water contains:
(a) fats                                                     (b) complex proteins
(c) starch                                                (d) simple proteins

Ans – (c) Starch

(15) The exit of waste material comes out from –

(a) Liver                                                 (b) Small intestine

(c) Large intestine                             (d) Anus

Ans – (d) Anus

(16) Name the substances whose build up in the muscles during vigorous physical exercise may cause cramps?

(a) Ethanol + Carbon dioxide + water

(b) Lactic Acid + Energy

(c) Carbon dioxide + water + Energy

(d) Pyruvate

Ans – (b) Lactic Acid + Energy

(17) The Respiratory pigment in human being is ?

(a) carotene                                              (b) Hemoglobin

(c) Chlorophyll                                        (d) Chloroplast

Ans (b) Hemoglobin

(18) A blood vessel which pumps the blood from the heart to the entire body –

(a) artery                                               (b) vein

(c) capillary                                         (d) None of these

Ans (a) artery

(19) Name a circulatory fluid in the human body other than blood –

(a) Platelets                                          (b) RBC

(c) Lymph                                              (d) Hemoglobin

Ans (c) Lymph

(20) In amoeba, food is digested in the ?

(a) Food vacuole                                    (b) Mitochondria

(c) Pseudopodia                                    (d) Chloroplast

Ans – (a) food Vacuole

Class 10 science chapters important questions

(21) Which plant tissue transports water and mineral from roots to other plant parts?

(a) Phloem                                                    (b) Xylem

(c) Parenchyma                                           (d) Collenchymas

Ans (a) Xylem

(22) Which process helps in the absorption and upward movement of water and minerals dissolved in it ?

(a) Translocation                                               (b) Transpiration

(c) Photosynthesis                                            (d) None of These

Ans – (b) Transpiration

(23) Which process helps in the movement of products of Photosynthesis to the other parts of plant –

(a) Translocation                                                  (b) Transpiration

(c) Peristaltic movement                                   (d) None of these

Ans – (a) Translocation

(24) Movement of food is done by which plant tissue ?
(a) Xylem
(b) Phloem
(c) Parenchyma
(d) Collenchymas

Ans – (b) Phloem

(25) Name the tube which connects the kidneys to the urinary bladder –

(a) Urethra                                       (b) Nephron

(c) Tubule                                         (d) Ureter

Ans – (d) Ureter

(26) Where the waste blood filters in Human body ?

(a) Lungs                                    (b) Kidney

(c) Ureters                                  (d) Urethra

Ans – (b) Kidney

(27) Where the CO₂ gas gathers for the removal ?

(a) Kidney                                     (b) Lungs

(c) Heart                                        (d) Stomach

Ans (b) Lungs

(28) Which is the correct sequence of body parts in the human alimentary canal? (Nutrition Process)
(a) Mouth → stomach → small intestine → large intestine → oesophagus
(b) Mouth → oesophagus → stomach → small intestine → large intestine
(c) Mouth → stomach → oesophagus → smallintestine → large intestine
(d) Mouth → oesophagus → stomach → large intestine → small intestine

Ans (b) Mouth → oesophagus → stomach → small intestine → large intestine

(29) Identify the correct steps of urine in the human body.
(a) Kidney → urinary bladder → urethra → ureter
(b) Urinary bladder → ureter → kidney → urethra
(c) Kidney → ureter → urethra → urinary bladder
(d) Kidney → ureter → urinary bladder → urethra

Ans (d) Kidney → ureter → urinary bladder → urethra

(30) Large intestine in human mainly carries out
(a) absorption                                         (b) assimilation
(c) digestion of fats                               (d) digestion of carbohydrates

Ans – (a) Absorption

Class 10 science chapter 6 life processes mcqs- 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *