Metals and non-metals mcqs Class 10 Science

Class 10 Science chapter 3 metals and non metals mcqs

Matals and Non-metals mcqs – Here are important mcqs of Class 10 Science chapter 3 metal and non-metels. Students can prepare their term 1 exam 2021-22.

All the questions are important for the students. All questions have been prepared for the best preparation by our expert team. Objective type questions are the part of the term 1 board exam 2021-22.

CBSE introduced the new pattern for board examination for the session of 2021-22. Term 1 exam of MCQ questions. And term 2 exam of subjective exams.

Metals and non-metals mcqs

Class 10 science chapter 10 Light reflection and refraction mcqs – 1

Class 10 science chapter 10 Light reflection and refraction mcqs – 2

Class 10 – SCIENCE CHAPTER 3

METALS AND NON METALS

MCQ – 1

(1) The ability of metals to be drawn into thin wire is known as

(a) Malleability                                     (b) Sonorous property

(c) Ductility                                            (d) Conductivity

correct answer: (c) Ductility

(2) The ability of metals to be converted into thin sheets is known as –

(a) Conductivity                                     (b) Ductility

(b) Sonorous property                       (d) Malleability

correct answer: (d) Malleability

(3) Which of the following metal is most ductile –

(a) Copper                                           (b) Aluminium

(c) Gold                                                 (d) Silver

correct answer: (c) Gold

(4) Aluminium is used for making cooking utensils. Which of the following property of aluminium is responsible for the same –

(a) Good thermal conductivity                 (b) Good malleability

(c) Good conduction of electricity           (d) None of these

correct answer: (a) Good thermal conductivity

(5) Which of the following metal is exception of the hardness property of metals –

(a) Gold                                                       (b) Sodium

(c) Copper                                                  (d) Silver

correct answer: (b) Sodium

(6) Which metal is the best conductor of electricity ?

(a) Copper                                               (b) Silver

(c) Aluminium                                       (d) Gold

correct answer: (b) Silver

(7) Which of the following non-metal is a good conductor –

(a) Carbon                                       (b) Diamond

(c) Iodine                                         (d) Graphite

correct answer: (d) graphite

(8) Which of the following is the most reactive metal ?

(a) Iron                                             (b) Sodium

(c) Aluminium                               (d) Gold

correct answer: (b) Sodium

(9) Metals are –

(a) Electro – negative                                  (b) Electro – positive

(c) Neutral                                                        (d) None of these

correct answer: (b) Electro – positive

(10) Sonorous property is –

(a) Having shiny surface                           (b) Having hard surface

(c) Having ringing sound                          (d) Converting into thin sheets

correct answer: (c) Having ringing sound

(11) Metal which found in Free State?

(a) Gold                                                              (b) Silver

(c) Copper                                                         (d) Sodium

correct answer: (a) Gold

(12) An iron nail was suspended in CuSO4 solution and kept for a while the solution is

(a) Remained blue and coating was found on the nail.

(b) Turned green and a coating was found on the nail.

(c) Remained blue and no coating was formed on the nail.

(d) Turned green and a no coating was formed on the nail.

correct answer: (b) Turned green and a coating was found on the nail

(13) Chemically rust is –

(a) Hydrated ferrous oxide                          (b) Hydrated ferric oxide

(c) Only ferric oxide                                        (d) None of these

 correct answer: (b) Hydrated ferric oxide

(14) The lustre of a metal is due to –

(a) metal’s high density                               (b) metal’s high polishing

(c) metal’s chemical inertness                  (d) Presence of free electrons

correct answer: (d) Presence of free electrons

(15) The correct decreasing order of the metals in the activity series is –

(a) Ca, mg, Ni, Fe                                        (b) Ni, Ca, Mg, Fe

(c) Ca, Mg, Fe, Ni                                         (d) Mg, Ca, Fe, Ni

correct answer: (c) Ca, Mg, Fe, Ni

(16) Which of the following oxide is amphoteric in nature ?

(a) Na2O                                                   (b) MgO

(c) CaO                                                     (d) Al2O3

correct answer: (d) Al2O3

(17) Amphoteric Oxides are –

(a) Those oxides which behave like acid.

(b) Those oxides which behave like base.

(c) Those oxides which behave like acid and base.

(d) None of these

correct answer: (c) Those oxides which behave like acid and base

(18) Which metal is kept in kerosene ?

(a) Copper                                                 (b) Aluminium

(c) Calcium                                               (d) Sodium

Correct answer :(d) Sodium

(19) Which of the following non – metal is a liquid ?

(a) Carbon                                             (b) Bromine

(c) Phosphorus                                   (d) Sulphur

 Correct answer: (b) Bromine

(20) Which non-metal is lustrous –

(a) Sulphur                                            (b) Oxygen

(c) Nitrogen                                          (d) Iodine

 correct answer: (d) Iodine

(21) Which of the following metal do react with cold water vigorously ?

(a) Zinc                                                (b) Sodium

(c) Magnesium                                 (d) Iron

 correct answer: (b) Sodium

(22) Which of the following metals do not react with cold as well as hot water ?

(a) Calcium                                            (b) Sodium

(c) Magnesium                                     (d) Iron

correct answer: (d) Iron

(23) When Iron is reacted with water, it will be –

(a) FeO                                              (b) Fe2O3

(c) Fe3O4                                                  (d) Fe2O

 correct answer: (c) Fe3O4

(24) Aqua regia is composed of –

(a) Dil HCl : Cons HNO3 , (3 : 1)                                    (b) Conc HCl: dil HNO3 (3: 1)

(c) Conc HCl: Conc HNO3 (3: 1)                                    (d) None of these

 correct answer: (c) Conc HCl : Conc HNO3 (3 : 1)

25. Which of the following metals exist in their native state in nature?

(i) Cu (ii) Au (iii) Zn (iv) Ag

(a) (i) and (iii)                                              (b) (ii) and (iv)

(c) (i) and (iii)                                               (d) (ii) and (iii)

correct answer: (b) (ii) and (iv)

So these are the metals and non-metals mcqs . We hope it helped you to get your preparations on right direction.

Leave a Reply

Your email address will not be published.